Böcker om graviditet, födsel, post partum och amning

När du bokar mig som din doula så får du även tillgång till mitt lilla bibliotek av böcker om graviditet, födsel, post partum och amning. Dessa får du ta hem och låna, för att kunna läsa dem i lugn och ro mellan tillfällena vi ses.Böckerna som finns är:

Föda

av Asabea & Opokua Britton


"Att föda barn är det mest naturliga och samtidigt det mest extraordinära som finns. Människor gör det varje dag, över hela världen - men för individen kan det bli en unik, existentiell upplevelse. Det blottar dig, kan förändra och prägla dig.

FÖDA ger dig kunskap tillsammans med handfasta tips och tankeövningar för att både du som födande och dina stödpersoner ska vara väl förberedda inför, under och efter födseln. Från hypnobirthing och mental förberedelse till vattenfödslar och amning. Genom att lyfta både det stora och det lilla i barnafödandet läggs grunden för att din födsel ska bli en så positiv erfarenhet som möjligt att bära med dig in i ditt föräldraskap."

Lånebok "Föda" av Asabea och Opokua Britton

The Last Milk

av Caroline Jonasén


"Med "the Last Milk" ser jag en möjlighet att bidra till att normalisera långtidsamning och att få ge någon annan det jag aldrig hittade. Bokens syfte är att stärka de mammor som väljer att långtidsamma då vi faller utanför normen. Jag vill lyfta ett modernt synsätt på amning och visa att det finns skönhet i det som är skavigt."

Lånebok "The last milk" av Caroline Jonasén

Föda barn med stöd

av Märta Cullhed Engblom


"Födande kvinnor i Sverige idag - måste de självklart bli behandlade som "patienter" när de kliver över tröskeln till förlossningsavdelningen? Eller finns det bättre modeller för hur förlossningar kan gå till?

De frågorna har Märta Cullhed Engblom funderat över ända sedan hon utbildade sig till barnmorska. I Föda barn med stöd berättar hon om sina upplevelser av traditionell förlossningsvård och om hur hon ser på olika alternativa metoder som sätter den födande kvinnans egna krafter och behov i fokus.

I bokens första halva, "Berättelser om födande", skriver fjorton kvinnor om sina erfarenheter av förlossningar som skett mera på deras villkor än på vårdapparatens - oavsett om de skett i hemmet eller på sjukhuset."

Lånebok "Föda barn med stöd" av Märta Cullhed Engblom

Amning i vardagen

av Marit Olanders


"Amning i vardagen förmedlar på ett personligt, pedagogiskt och initierat sätt vad den senaste kunskapen om amning säger. Här får du veta allt du behöver för att få maningen att fungera - från hemkomsten från BB fram till avvänjningen."

Lånebok "Amning i vardagen" av Marit Olanders

Föda utan rädsla

av Susanna Heli


"Du kan redan föda.

Kroppen bär på en inneboende förmåga att föda skapad under tusentals år av evolution och idag är den svenska förlossningsvården säkrare än någonsin för både mor och barn. Ändå upplever fler och fler kvinnor en stark rädsla inför eller under sin förlossning.

Susanna Heli har arbetat med att ge födande kvinnor kraft och stöd unde hundratals förlossningar. Här har hon valt sina fyra mest effektiva verktyg som hjälper dig att undvika stress och rädsla. Med andning, avspänning, rösten och tankens kraft leds du bort från rädsla och mot trygghet och kraft. Verktygen är enkla och kan användas under födandets alla skeden. Det gör förlossningen till en stärkande och positiv upplevelse för både den födande kvinnan och hennes partner.

Föda utan rädsla passar dig oavsett om du är förstföderska eller omföderska, om du väljer att ha bedövning eller föda helt utan smärtlindring, om du är mycket rädd eller bara vill vara förberedd.

Stödpersonen har en viktig roll för att förebygga rädsla och stress under förlossningen. I den här boken får därför stödpersonen en egen del med praktisk guidning om hur man kan erbjuda stöd och bli den viktigaste källan till trygghet."

Lånebok "Föda utan rädsla" av Susanna Heli

Gravidyoga

av Elisabeth Serrander


"Att träna yoga när du är gravid förbereder dig fysiskt och mentalt inför förlossningen samtidigt som det gynnar både ditt och barnets välbefinnande. De mjuka yogaövningarna ger kroppen utrymme till vila, förebygger stress och och ökar din energi. Yoga ger dig de viktigaste verktygen inför förlossningen - förmågan att slappna av, fokusera och andas på ett medvetet sätt. Gravidyoga bygger på den klassiska Hathayogan vars fysiska ställningar kan anpassas efter vars och ens förmåga och möjligheter. Det är en perfekt träningsmetod när du ska bära på en växande baby, föda ditt barn och klara av den första tiden efter förlossningen.

Boken är upplagd som en handbok för blivande mammor som vill träna yoga på egen hand, för yogainstruktörer som leder gravidgrupper och för personal inom vården. I denna första svenska bok om yoga för gravida finns ett program att träna under graviditeten, speciella övningar inför förlossningen samt ett kortare program som passar efter födseln."

Lånebok "Gravidyoga" av Elisabeth Serrander